Praktik på avdelning Forskning, omställning och kompetens HT24
Är du i slutskedet av din utbildning och intresserad av att göra praktik på VGR:s avdelning för forskning, omställning och kompetens?
Under höstterminen 2024 erbjuder vi en spännande praktikplats för dig som studerar på universitet eller högskola, företrädesvis med inriktning mot ekonomi, offentlig förvaltning, statsvetenskap, alternativt annan relevant utbildning inom området.
Koncernstab regional utveckling ansvarar för VGR:s samhällsuppdrag inom regional utveckling, infrastruktur och kollektivtrafik. Avdelning Forskning, omställning och kompetens utgör tillsammans med avdelning näringsliv och innovation tjänstepersonstöd till miljö- och regionutvecklingsnämnden (MRU). MRU:s huvudsakliga uppgift är att främja utveckling, sysselsättning och tillväxt i Västra Götaland och har det samordnande ansvaret för den regionala utvecklingsstrategin.
I avdelningen ingår bland annat följande ansvarsområden: främja det innovationsstödjande systemet med fokus på arbetet med utveckling av forskning och innovationsmiljöer, främja arbetet inom styrkeområdena hållbar industri, hälsa och life science, livsmedel, biobaserade material och förnybar energi. I avdelningen ingår även arbete med kompetensförsörjnings- och arbetsmarknadsfrågor, verka för social hållbarhet samt samordning av det klimatstrategiska arbetet med utgångspunkt i Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om.
Områden - det här jobbar vi med inom regionsal utveckling
Arbetsuppgifter
Praktiken är placerad på Västra Götalandsregionens kontor i Göteborg. Praktikanten deltar i avdelningens löpande verksamhet med och får därmed god inblick i regionens arbete. Uppgifterna är mångfacetterade och formas efter verksamhetens behov men med ett fokus på kompetensförsörjning- och arbetsmarknadsfrågor. Arbetsuppgifterna består av:
- att kartlägga kommunernas insatser i Västra Götaland för att anställa arbetslösa i kommunens verksamheter. Insatserna syftar till att avhjälpa kompetensbrist i verksamheten samtidigt som utanförskapet minskar genom att individerna kompetensutvecklas och kommer i arbete. VGR har själv en erfarenhet av motsvarande aktivitet i VIA-projektet som anställer ca 80–100 personer per år. Den här typen av insatser sker i flertalet kommuner och vi tror att det kan finnas ett intresse bland kommunerna att utbyta erfarenheter. När sammanställningen är klar kan Regional utveckling medverka till att anordna workshopar för kommunerna för att stärka verksamheten och identifiera best-practise.
- omvärldsbevakning av regionala utvecklingsfrågor
- kommunikation kring regionala utvecklingsfrågor
- organisering av möten och konferenser
- deltagande i och avrapportering från möten och seminarier
Vem söker vi?
Vi söker dig som studerar på universitet eller högskola och vill lära dig mer om hur Västra Götalandsregionen fungerar och vad regionalt utvecklingsarbete innebär i praktiken. Vi förväntar oss att du är intresserad VGR:s arbete med regional utveckling.
Du är självgående, initiativtagande, strukturerad, flexibel och kan snabbt sätta dig in i olika typer av uppgifter. Du kan uttrycka dig korrekt och koncist i tal och skrift, både på svenska och engelska och har lätt för att skapa nya kontakter.
Så här ansöker du
Mejla ditt CV och personliga brev i PDF-format till Anders Carlberg.
Märk de bifogade filerna med för-och efternamn. Motivera varför du vill göra praktik hos oss. Notera att praktikperioden ska utgöra en del av dina studier och motsvara en termin (20 veckor).
Ansök senast den 8 april 2024, urvalet sker löpande.
Välkommen med din ansökan!
Anders Carlberg
Regionutvecklare - kompetensförsörjning, maritima näringar, life science